Många vill gå den betalda lärarutbildningen. Foto: TT

Stort intresse för betald lärarutbildning på Mälardalens högskola

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för den nya och betalda lärarutbildningen på Mälardalens högskola var enormt. Sammanlagt var det över 400 sökande till de 24 platserna.

Tanken är att studenterna ska arbeta på halvtid samtidigt som de pluggar i 75 procents takt jämfört med den ordinarie utbildningen. Studenterna får 18 000 kronor i ersättning för arbetet och slipper ta studielån, men studiebidrag kan de fortfarande få. Utbildningen tar fyra och ett halvt år och pågår även under somrarna.

– Det blir en anställning på ett år i taget. Vi får inte tillsvidareanställa lärare som inte är examinerade och legitimerade, säger Viktoria Åkerlund, rektor från Norberg som tillsammans med kollegan Ingrid Norborg försöker att rekrytera några av eleverna.

Enorm lärarbrist

Enligt Lärarförbundet saknades det 64 700 lärare år 2015. Det beräknas förvärras till 79 000 år 2035.

– Vi hoppas kunna få fyra av eleverna att välja Katrineholm som sin placering. Förhoppningsvis vill de också stanna kvar hos oss efter utbildningen, säger Birgitta Dalbeck, verksamhetschef på Lärarförbundet.

Hon hoppas också att utbildningen kommer leda till att en ny grupp av människor söker sig till utbildningen.

– Kanske studenter som redan har familj och är vana att ha en inkomst. Här kan man då jobba och få lön samtidigt som man utbildar sig.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.