Några av jägarna som var med i Katrineholm under vildsvinsnatten. Viltvårdare Björn Granquist berättar mer.

4 000 portioner vildsvinskött till länets äldreboenden: ”Vi vill hjälpa till”

Publicerad

Förra helgen arrangerades vildsvinsnatt av Jägareförbundet i Sörmland för första gången. Över 300 jägare anmälde sig till nattens skyddsjakt. Det fanns möjlighet att skänka sitt vildsvin till vård- och äldreomsorgen och det resulterade i omkring 4 000 portioner.
– Jägare vill göra någonting för att stötta, säger viltvårdaren i Katrineholm/Flen Björn Granquist.

Köttet som kommer att gå till mat på äldreboenden samlas ihop, kontrolleras, besiktas och styckas för att sedan köras ut till kommunerna.

– Alla Sörmlands kommuner har tackat ja till att få kött, säger Björn Granquist.

För att skydda grödorna på lantbrukarnas åkrar hade man planerat skyddsjakten sedan länge men man visste inte hur intresset skulle se ut.

– Jag hade trott på runt 50 personer, men över 300 jägare anmälde sig och omkring 35 vildsvin skänktes till äldrevården, säger Björn Granquist.

Unga jägare deltog

I Katrineholm var även Unga jägare Södermanland representerade.

– Jag har med mig några ungdomar ut, det är viktigt med föryngring och dom är med och hjälper till, säger viltvårdaren i Katrineholm/Flen Björn Granquist.

– Det är svår att beskriva jakt för de som inte jagar, men att få komma ut i naturen och uppleva den på sin bästa sida tycker jag är charmen med jakt, säger 17-årige Jonas Hägg.

Nu fälldes inget vildsvin i Katrineholm, men jakt är jakt, som jägaren sade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.