Polis i gul jacka håller upp ett polisdokument på en gata med bilar i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur går en kontroll till när polisen ska undersöka förares ögon? Se polisen Björn Thunblad visa i klippet ovan. Foto: Aymen Mussa/SVT

Nu får polisen drogkontrollera förares ögon – utan misstanke om brott: ”Blir subjektivt”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av tio förare som dör i trafiken har alkohol eller narkotika i kroppen. För att förebygga drograttfylla har polisen sedan i mars kunnat undersöka förares ögon för att se om de är påverkade – utan någon brottsmisstanke.

– Det blir subjektivt, det är därför vi efterfrågar en teknisk lösning, säger Björn Thunblad, samordnare för trafik i polisregion öst.

Polisen har under många år kunnat genomföra ögonundersökningar på förare som de misstänker för brott. Metoden i sig är inte ny – det nya är däremot att polisen numera inte behöver misstänka någon för brott för att kunna göra en sådan kontroll.

En penna, en lampa och en pupillometer är de verktyg polisen har för att kunna göra själva ögonundersökningen. Polisen har även rätt att göra vanliga alkoholtester och kan ta med en förare till polisstationen för urinprov vid misstanke om narkotikabrott.

– Nu kan vi göra det här rutinmässigt precis som vi gör utandningsprov för alkohol, säger Thunblad.

Den här analoga metoden för ögonundersökningar är föråldrad, menar kritiker. Det är ett av skälen till att polisen arbetar med att ta fram en ny teknisk lösning.

AI-app ska kunna avslöja påverkade förare

Den tekniska lösningen består av en AI-app som polisen ska ha installerad på sin tjänstetelefon. Mobilens kamera ska kunna skanna av pupiller och ögonrörelser och analysera dem, och på så vis avgöra om en person är påverkad av droger.

– Får vi till en teknisk lösning blir det här testet inte lika subjektivt, jag tror att vi kommer att kunna införa det här på pilot under nästa år, säger Björn Thunblad.

Se när trafikpolisen Björn Thunblad visar hur ett test går till i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.