Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tesfamichal Beraki sköts till döds i Farsta. Hans kameraväska låg bredvid honom på torget. Hör brodern berätta om sorgen efter den 43-årige Eskilstunabon som miste livet när han var på väg hem. Foto: Aymen Mussa/SVT

Han sköts till döds i Farsta – var på väg hem från fotouppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Med automatvapen öppnade männen eld – och sköt besinningslöst i Farsta centrum. Tesfamichal Beraki, som hade fotograferat en babyshower under lördagen, hamnade mitt i kulregnet. Han blev 43 år.

– Att det händer min bror betyder att det kan drabba mig och vem som helst, säger hans bror till SVT.

21 skott avlossades från det militära automatvapnet. Fyra personer träffades, två dog. Masskjutningen i Farsta centrum på lördagskvällen beskrivs av justitieminister Gunnar Strömmer som ”inhemsk terrorism”.

En av dem som miste livet var 43-årige Tesfamichal Beraki. Bredvid honom på torget låg hans kameraväska.

Våldsvågen i Stockholm

– Han var en omtyckt person. Han gick från jobbet och hem, han hade inte mycket annat för sig. Han var en sådan person, säger hans bror.

Tesfamichal Beraki var medborgare i Eritrea och invandrade till Sverige 2015. Han bodde i Eskilstuna och jobbade på ett företag i staden.

Brodern berättar att Tesfamichal hade ett intresse för att fotografera. På lördagen var han tillsammans med vänner i Farsta för att dokumentera en babyshower. Det var när han skulle hemåt som han hamnade mitt i skottlossningen.

”Jag blev chockad”

Hans bror följde nyheterna om skjutningen i helgen och såg en film på sociala medier där en kameraväska låg på torget.

– När jag såg kameran var det som att min kropp sa till mig att något hade hänt. Jag blev chockad, säger han.

Senare fick han ett samtal från polisen som bekräftade hans farhågor.

– Han har inte gjort någonting och ändå blir han skjuten.

Den andra personen som dog var 15-årige Elias. Två 19-åriga män greps efter en biljakt på lördagskvällen. De sitter nu häktade på sannolika skäl misstänkta för två fall av mord och två fall av mordförsök.

Vänner och familj till Tesfamichal Beraki samlas på onsdagen för en minnesstund på torget i Farsta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet