I industrilokalen fanns en mängd cannabisplantor. Foto: Polisens förundersökning

Cannabisfabrik avslöjad i Nyköping – över 500 plantor

Uppdaterad
Publicerad

Två personer har åtalats misstänkta för grovt narkotikabrott. Personerna misstänks ligga bakom en stor cannabisodling med över 500 plantor i Nyköping.

Det var i augusti som polisen slog till mot en industrilokal i Nyköping.

– Det var traditionellt polisarbete som låg bakom. Efter en kortare tids spaning flög vi över området med helikopter och kunde med hjälp av en värmekamera se att det fanns en odling, säger Jan Hofvenstam, sektionschef på polisen.

I lokalen hittade polisen strax under fyra kilo redan torkad cannabis. Men också 576 plantor som enligt polisen hade kunnat ge cirka 32 kilo cannabis om plantorna fått mogna.

Hyrde lokalen i ett år

Två män, födda 77 respektive 80, som hyrt lokalen under närmare ett år åtalas nu för grovt narkotikabrott. Enligt Jan Hofvenstam har man inte haft med dem att göra från polisens sida tidigare.

– De är i princip ostraffade, säger han.

Odlingen anses professionellt, enligt polisens förundersökning. Foto: Polisens förundersökning

Gjorde skriftlig planering

I åklagarens bevisning ingår en större mängd skriftlig dokumentation som männen ska ha gjort av sin planerade narkotikaframställning. Bland annat en inköpslista och en jämförelsetabell med olika cannabissorter.

Männen förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.