Foto: SVT

64 grisar i Vingåker spårlöst borta

Uppdaterad
Publicerad

En gård i Vingåker har blivit av med 64 unggrisar under sommaren. Försvinnandet kan vara den största grisstölden hittills. Det saknas spår efter tjuvarna.
– Jag är jätteglad för tips på vad som kan ha hänt, säger Mats Schörling som driver gården.

Upptäckten gjordes när Mats Schörling kom hem från semester och grisarna på gården räknades.

– Jag har ingen förklaring. Vi för noggranna journaler när det dör grisar. När vi nu märkte att det saknades grisar kände jag mig tvingad att polisanmäla.

Grisarna har försvunnit från tre olika hagar mellan den 20 maj och den 28 juli. Djuren som saknas var mellan två och åtta veckor gamla. Det rör sig främst om så kallade tillväxtgrisar på omkring 20 kilo och som inte var redo för slakt. Grisarnas totala värde uppskattas till 65.000 kronor.

Enligt Mats Schörling har en kollega i Dalarna blivit av med 30 grisar under liknande omständigheter. Det kan vara fråga om den största svenska grisstölden hittills.

Utredningen nedlagd

Nära grishagarna finns en väg som trafikeras flitigt.

– Personer med vana att hantera grisar skulle kunna stjäla två eller tre grisar åt gången nattetid. Men det är bara spekulation. Om det gått till så har jag ingen aning om.

Finns det någon annan förklaring än att grisarna stulits?

– Rävar kan ta grisar. Likaså havsörnar. Men det skulle förvåna mig om de tagit 60 stycken. Det är ett så stort antal att det känns konstigt faktiskt.

Polisutredningen har lagts ned med motiveringen att det inte finns ”spår eller andra åtgärder som kan tänkas leda till att brottet klaras upp”.

Tipsa oss! Mejla: sormland@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer