Jimmy Jansson (S) och Maria Chergui (V). Foto: SVT

600 kommunala bostäder och en skola kan säljas i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Koncernen Eskilstuna Kommunföretag tog i fredags ett så kallat inriktningsbeslut på att sälja ut mellan 500 och 700 kommunalägda lägenheter till privata bolag.

Kommunen behöver få in nytt kapital, därför kommer bolaget Kommunfastighet att nästa vecka fatta beslut om att sälja cirka 600 av sina totalt 7 600 lägenheter.  

Det kommer att innebära att de nuvarande hyresgästerna kan bo kvar, men med privata värdar. Även en kommunal skola står på säljlistan, enligt uppgifter till SVT. 

Det finns idag inga uppgifter om vilka lägenheter som ska bjudas ut till försäljning.

Politikerna tycker olika

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) menar att det handlar om att säkerställa att allmännyttan klarar av att bygga fler bostäder och att bostäderna får en så låg hyra som möjligt.

– Men också om att renovera de tusentals lägenheter som är i stort renoveringsbehov. Det här kostar pengar och för att klara det har man fått tillåtelse att sälja ett antal lägenheter för att få loss resurser till att göra den satsningen.

Maria Chergui (V) som är gruppledare för Vänsterpartiet menar att kommunen fortsatt ska ha kontrollen.

– Det är vi som äger dem och vi kan se till att göra det bästa för att hyresgästerna ska klara av att bo kvar. Säljer vi dem har vi inte kontrollen längre. I dag är bostadskön lång och vi vet att när kommunala bostäder säljs så kommer det att bli höga hyreshöjningar​.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.