Näckrosleden går bland annat förbi här vid Djulö i Katrineholm och går vidare i rikting mot Forssjö och Nyköping vad det lider. Foto: Robin Persson/SVT

70 mil med cykeln i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Du har säkert sett de gula skyltarna med en cykel på. De markerar den 700 km långa cykelleden som går genom hela Sörmland. I den avslutande delen om Sörmländska leder möter ni Näckrosledens grundare.

Den 1 maj 1997 invigdes Näckrosleden. Då hade cyklisten och friluftsprofilen Sven Björving i över ett år jobbat med att med både bil och cykel hitta den perfekta dragningen av en cykelled genom Sörmand.

– Idén kom från cykelfrämjandet i Sörmland, uppdraget kom från landstinget och jag fick glädjen att vara projektledare för det här, säger Sven Björving.

Sörmländska leder

Firar 20 år

Näckrosleden firar alltså 20 år i år och sedan några år tillbaka ansvarar Regionförbundet i Sörmland för tillsyn av sträckan. De 820 skyltarna visar vägen runt länet på mest asfalt men också grusvägar, så en cykel som kan ta sig fram på flera underlag är att rekommendera. Vackra platser längs vägen finns det gott om.

– Jag har ju några favoriter och en av dem är bortåt Julita och det där hållet, säger Sven Björving.

Sven Björving, 78, arbetade i över ett år med det som blev sträckningen av Näckrosleden, som i år firar 20 år. Foto: Maria Lapenkova/SVT

En erfaren cyklist

78-årige Sven Björving har själv aldrig cyklat längs hela Näckrosleden i ett svep. Men det råder ingen tvekan om att han är en inbiten cyklist med bland annat flera rundturer i Europa på meritlistan.

– Att vandra går för långsamt, enligt mig, och att sitta inkapslad i bil är inte bra heller, men att cykla är ett bra medelvärde. Det går i en bra takt och man kan stanna när man vill. Man kommer ju i alla fall 5-6 mil om dagen, säger Sven Björving.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmländska leder

Mer i ämnet