I del fyra i vår sommarserie om Sörmländska leder så visar Katrin Jägerup vägen från hästryggen. Foto: Lars Adolfsson/SVT

Se Sörmland från hästryggen

Uppdaterad
Publicerad

Efter kanot, fötter och bil så har det blivit dags för häst. Sörmlands enda ridled är 40 mil lång och efter vägen finns sex övernattningsställen att ta in på.

Ridled Sörmland startar vid Tolfta gård utanför Katrineholm och slingrar sig sen via Läppe, Julita, Flen runt de västra delarna av Sörmland. Leden består mest av grusväg och skogsstigar. En avgift betalas och allt från häst till boende längs vägen ingår.

SVT Nyheter Sörmlands reporter tilldelas islandshästen Hrimur som är van vid ovana ryttare.

Sörmländska leder

– Man kan rida med egen häst och man kan hyra häst, säger Katrin Jägerup, som är ordförande i föreningen RIdled Sörmland.

–  Tyvärr är det ganska få som känner till ridleden, säger Katrin Jägerup. 

Ridled Sörmland består av 40 mil grusvägar och skogsstigar – de lila skyltarna visar vägen. Foto: Robin Persson/SVT

Sex värdfamiljer

Leden bildades 1998 och är totalt 40 mil lång. Längs vägen finner man sex stycken värdfamiljer som hyr ut delar av sina gårdar från början av maj till slutet av augusti.

–  De flesta kan ge sig ut, men det är ett krav som vi har att någon i gänget har lite ridvana, säger Katrin Jägerup.

Se hela reportaget på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmländska leder

Mer i ämnet