Det är inte helt ovanligt att äldre blir lurade i sitt eget hem. Foto: TT

90-årig kvinna i Trosa lurad i sin egen bostad

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 90-årsåldern har blivit bestulen på sitt bankkort efter att hon släppt in en person som uppgav sig för att vara där för att byta brandvarnare. Nu varnar polisen för den här typen av brott.

Kvinnan larmade polisen efter att mannen försvunnit med hennes bankkort som han fått tag på då han påstod att han skulle ta betalt för brandvarnaren.

– Det är oftast äldre människor som utsätts för den här typen av brott. Och det är klart att det gör ont i hjärtat när det är en äldre person som drabbas, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson.

Polisen har nu påbörjat en utredning om bedrägeri, men då det ännu inte är säkerställt om några pengar har försvunnit från bankkontot är brottsrubriceringen inte fastställd.

Vanligt brott

I region öst är dessa typer av brott inte alls ovanliga. Personer som ringer på hemma hos äldre och utger sig för att vara från till exempel en myndighet eller vårdbolag för att sedan stjäla pengar.

– Det är svårt att varna för dessa typer av brott då det alltid är olika varianter, säger Thomas Agnevik.

Den här gången gällde det byte av en brandvarnare, men nästa gång kan det vara något annat, menar han.

– Man kan ju heller inte uppmana äldre personer att inte släppa in någon i sitt hem.

Polisen vill istället uppmana äldre och anhöriga att vara uppmärksamma och kritiska mot okända besökare som ringer på.

Så kan du som äldre skydda dig i ditt hem

Ha gärna ytterdörren låst när du är hemma, så att ingen tar sig in utan att du märker det.

Förvara helst inte stora summor pengar hemma.

Undvik att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen. Förvara dem gärna inlåsta. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.

Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och även portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.

Fotografera gärna dina värdesaker och se över hur du förvarar dem.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.