Förhandlingarna med facket är fortfarande i startgroparna. Hur många tjänster som kommer tas bort eller tillsättas är därför oklart. Foto: TT

97 tjänster kan försvinna från skolorna i Eskilstuna

Publicerad

97 tjänster kan försvinna inom skolorna i Eskilstuna under 2018. Det enligt barn- och utbildningsnämnden.

– Det här är bara en analys och inga varsel har gjorts ännu. Vi kommer också behöva nya tjänster, säger Jari Puustinen (M), ordförande för barn och- utbildningsnämnden.

Oklara siffror

Exakt hur många tjänster som kommer att försvinna är i nuläget oklart. Förhandlingar med fackförbunden har precis påbörjats, men i den analys som utgått från rektorer och skolchefers efterfrågan finns preliminära siffror.

Enligt den tas 35 tillsvidareanställningar bort.

– Där de jobbar idag kan de inte vara kvar, men vi räknar med att kunna erbjuda dem andra jobb inom skolan, säger Lena Karlsson, HR-chef.

Elever som slutat

25 visstidsanställningar kommer inte förlängas.

– Flera av de lärarna jobbar på gymnasiet där vi inte har elever kvar. Därför måste vi avsluta dem tidigare, säger Lena Karlsson.

Både Jari Puustinen och Lena Karlsson påpekar att en stor anledning är de nyanlända studenter som kom 2015 och nu slutar skolan.

37 visstidsanställningar och pensioner kommer inte att återinrättas.

Nya behov

Enligt Lena Karlsson har man också sett ett behov av cirka 95 tjänster, men då främst inom grundskolan.

– Men i nuläget är det omöjligt att säga hur många tjänster som försvinner och hur många som tillkommer. Det kan till exempel vara så att det blir fler elever med särskilda behov och då behövs fler tjänster.

Sammanlagt berörs åtta grundskolor och två gymnasieskolor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer