Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tristan Salonen berätta om ilskan han möter på vägarna och om varför han vill få köra snabbare i sin A-traktor Foto: SVT

A-traktorförare vill kunna köra snabbare: ”Folk skriker, gapar och pekar finger”

Uppdaterad
Publicerad

Nu införs striktare regler för A-traktorer. Bilbälte blir ett krav och endast en person får sitta i passagerarsätet. Tristan Salonen i Eskilstuna tycker att de nya reglerna är okej men önskar att han fick köra fortare.

Tristan Salonen skaffade en A-traktor så fort han fyllt 15 år. Med ett år till sin 18-årsdag kör han en ombyggd Volvo 745 med väl insuttna säten.

Han kan se fördelar med att reglerna skärps när det kommer till användningen av bilbälte.

– Jag tycker det är bra. Man åker säkrare om man skulle krocka. Men det är skönare att åka utan bälte, säger han men tillägger att han kommer att börja använda bälte när det nu blir ett krav.

Riskfyllt med högre fart

Det är Transportstyrelsen som har sett över lagstiftnignen för A-traktorer och kommit fram de nya reglerna. I sin utredning tittade myndigheten även på att höja den högsta tillåtna hastigheten från dagens 30 kilometer i timmen till 40. Utredningen kom dock fram till att en höjning skulle vara förenat med för stora risker.

Tristan Salonen har dock sin uppfattning klar för sig och menar att det vore bra för alla trafikanter om A-traktorer fick köra fortare.

– Det blir bra för oss och för de bakom så att de inte behöver bli så arga hela tiden, säger han.

Hör Tristan Salonen berätta om ilskan han möter på vägarna och om varför han vill få köra snabbare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.