Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Karlborg, verksamhetschef på NTF i Värmland är kritiskt till att övningskörning i A-traktor inte är tillåtet. Hör mer om kritiken och körskoleeleven Albin Ossiansson om A-traktorreglerna, i klippet. Foto: SVT

Kritik mot nya A-traktorregler – mopedkörkort räcker fortfarande

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 31 augusti skärps regelverket för A-traktorer. De nya reglerna ska öka säkerheten i de populära fordonen – men fortfarande räcker det med mopedkörkort för att få köra A-traktor. Det vill trafiksäkerhetsorganisationen NTF se en ändring på.

– Den dagen du fått ditt körkort kan vara första gången du sitter i en A-traktor, säger Anders Karlborg, verksamhetschef på NTF i Värmland.

De nya reglerna har tillkommit efter flera uppmärksammade olyckor med unga A-traktorförare. Bland annat införs krav på säkerhetsbälte, och bara en person får sitta på varje säte.

Men enligt NTF saknas en av de viktigaste åtgärderna. Det är fortfarande inte tillåtet att övningsköra i A-traktor.

– Det innebär mängder med risker. Vi vill att man ska få övningsköra i det fordon man ska köra sedan, säger Anders Karlborg, verksamhetschef på NTF i Värmland.

Ministern: Arbete pågår

På NTF:s trafikskola i Karlstad är 15-årige Albin Ossiansson snart klar med sitt mopedkörkort. Även om han framför allt tänker köra moped ser han också fram emot att prova kompisens A-traktor.

– Det är nog typ samma, men det är ett större fordon förstås, säger han.

Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) säger i en kommentar att det just nu pågår ett arbete för att bättre anpassa utbildningen till vad som krävs för att kunna framföra en A-traktor på ett säkert sätt.

Hör med om kritiken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.