Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lovisa Silver och hennes kompisar tycker det är märkligt att man kan köra upp med moped, trots att A-traktorn är ett mycket större fordon. Foto: SVT

Värmländska A-traktorgänget om nya reglerna: ”Konstigt att köra moped när man ska köra bil sen”

Uppdaterad
Publicerad

De nya reglerna för A-traktorer som träder i kraft den sista augusti är ett givet samtalsämne bland 15-åringarna i Sysslebäck i norra Värmland.

Alla i gänget kör A-traktor, men har fått sin utbildning på moped.

– Det är ju konstigt att köra moped när man ska köra bil sen, säger Lovisa Silver.

Det är inte direkt tyst när SVT Nyheter möter A-traktorgänget i Sysslebäck en augustikväll. En efter en rullar bilarna in på parkeringen till dånande musik. Alla i gänget har koll på de nya reglerna, som bland annat innebär krav på säkerhetsbälte och bara en person på varje bilsäte.

– Det är ju bra, men lite tråkigt att vi inte kan åka så många i bilen längre. Det hade varit bra om man fått ha ett baksäte, säger Lovisa Silver, och berättar att de som mest varit fyra i framsätet på hennes A-traktor.

Vill se övningskörning för A-traktor

Däremot är ungdomarna kritiska till att det inte finns något särskilt körkort för A-traktorer, och att det är övningskörning på moped som gäller.

– Det tycker jag är fel, att man kör moped och sen får åka ut och köra en sån här, säger Erik Söderlund och nickar mot sin A-traktor.

Skadades svårt i krasch

Och han får medhåll av Arne Nyberget, som står och samtalar med ungdomarna. Hans bonusdotter skadades i en svår krasch med en A-traktor för ganska precis ett år sedan. Som deltidsbrandman kallades han själv till olycksplatsen.

– Det var fruktansvärt. Det gick kalla kårar längs ryggen, säger han.

Hör mer om kraschen och ungdomarnas tankar om reglerna för A-traktorer i klippet.

Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) säger i en kommentar att det just nu pågår ett arbete för att bättre anpassa utbildningen till vad som krävs för att kunna framföra en A-traktor på ett säkert sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.