Storföretagen hoppas universitetet ska säkra kompetensen: ”Är en rekryteringsbas”

Publicerad

Vid årsskiftet blir Mälardalens högskola ett universitet. Två stora samarbetspartners till MDH är ABB i Västerås och Volvo CE i Eskilstuna som båda är glada över riksdagens beslut.

– Det är jätteroligt, säger Anna Sannö, forskningsstrategisk chef på Volvo CE.

Volvo CE och ABB har båda haft ett strategiskt samarbete med Mälardalens högskola sedan 2013. Samarbetet har bland annat resulterat i att MDH-studenter kunnat erbjudas sommarpraktikplatser på båda företagen.

– Vi ser redan idag att Mälardalens Högskola är en del av vår rekryteringsbas. Får vi dessutom upp forskningsfinansieringen och får en högre klass på utbildningarna så skapar det här ännu mer attraktivitet för oss men även för andra företag i Sverige, säger Dennis Helfridsson, vd på ABB Sverige.

Mälardalens universitet

Vill öka ungdomars teknikintresse

Både Volvo CE och ABB arbetar tillsammans med MDH för att öka ungdomars intresse för teknik. Bägge företagen hoppas på fler projekt när MDH blir MDU.

– Vi hoppas ju kunna stärka teknikkompetensen inom framförallt elektrifiering, automation och uppkoppling, säger Anna Sannö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mälardalens universitet

Mer i ämnet