Politiska ledarna om Västerås och Eskilstuna som universitetsstäder

Publicerad

Det kommer att märkas när Västerås och Eskilstuna nu blir universitetsstäder. Bland annat på befolkningsstrukturen, företagens framsteg och på trycket på de båda städernas utveckling. Det säger Jansson och Jansson, de politiska S-ledarna i de två städerna. 

Den 1 januari blir Mälardalens högskola, med campus i Västerås och Eskilstuna, till Mälardalens universitet. Det innebär bland annat att forskningen på lärosätet ska utökas, kopplas samman mer med utbildningarna och också ske i samverkan med det lokala näringslivet.

De båda campusstädernas kommunstyrelseordföranden ser fram emot att bli universitetsstäder – även om det också kommer med utmaningar.

Mälardalens universitet

– All erfarenhet säger att en universitetsstad attraherar människor med hög utbildningsnivå och ambitioner, och också stora investeringar i näringslivet, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelseordförande i Eskilstuna.

– Men vi får också räkna med att möta en förändrad efterfrågan på utbudet i staden. På kulturarrangemang, fritidsaktivteter och annat, säger Staffan Jansson (S), kommunstyrelseordförande i Västerås.

I videon resonerar de om den förväntade utvecklingen och om utmaningarna i att bli universitetsstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mälardalens universitet

Mer i ämnet