Domen mot Facebook-gruppen Stå upp för Sveriges administratör överklagas nu till hovrätten. Foto: Otilia Bogen, SVT

Eskilstunabon överklagar ”Stå upp för Sverige”-domen

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av juni dömdes den 52-årige grundaren till Facebook-gruppen ”Stå upp för Sverige” till villkorlig dom och böter för att han inte tagit bort rasistiska kommentarer i gruppen. Nu överklagar han domen till hovrätten.
– Den här domen är helt verklighetsfrämmande, säger mannens advokat Torbjörn Olsson.

Administratören och hans advokat menar att tingsrätten gjort en felaktig bedömning, han har inte uppsåtligen eller av grov oaksamhet underlåtit att ta bort kommentarerna. Mannen hävdar att så fort en anmälan om en kommentar kommit in har den tagits bort och att gruppen dessutom  haft tydliga regler om att man inte tillåter rasism och hatkommentarer.

-  Kravet på uppsikt är helt klart uppfyllt. Sidan tillhandahåller två stycken så kallade ”klagomurar”, det vill säga en funktion som ger vilken Facebookanvändare som helst möjlighet att påtala eventuella straffbara meddelande. Så fort en anmälan om en kommentar kommit in har den tagits bort, säger Torbjörn Olsson.

Tusentals kommentarer

”Stå upp för Sverige”-grundaren anser vidare att tingsrätten inte tagit hänsyn till den omfattande mängd kommentarer som förekommit i grupptrådarna och att det därför varit helt omöjligt för honom att läsa igenom alla tusentals kommentarer som förekommit innan han själv skrivit en kommentar.

– Varför skulle min klient just lämna dessa åtta kommentarer? När han blockerat 10 000-tals medlemmar och tagit bort 100 000-tals straffbara kommentarer.

”Medvetet okunnig”

Tingsrätten ansåg att det inte är visat att 52-åringen faktiskt sett de avsedda meddelandena. Han har dock hållit sig ”medvetet okunnig om dessa”, enligt domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stå upp för Sverige-fallet

Mer i ämnet