Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör arkitekten Adnan Sultan berätta hur det är att jobba i en helt annan bransch. Foto: SVT

Adnan kom till Sverige som arkitekt – fick jobb som arbetscoach

Publicerad

Adnan Sultan tvingades fly från kriget i Syrien för fyra år sedan. Med sig hade han en färsk arkitektexamen. Men i Sverige lyckades Adnan inte hitta ett jobb som arkitekt utan jobbar istället som handledare för arbetssökande.

När Adnan Sultan skulle gå ut gymnasiet skrek arbetsmarknaden efter arkitekter. Man kunde både jobba statligt och välja att starta eget. Det gjorde att Adnan valde att studera till just arkitekt.

Då visste han inte att han skulle tvingas fly från kriget i Syrien och komma till Sverige där arkitektyrket inte alls efterfrågas på samma sätt som i hemlandet.

Tillfällig asyllag och bostadsbrist

Adnan Sultan känner många invandrare med högskoleutbildning som jobbar inom städ eller industri. Han tror att många tvingas till jobb som inte passar dem på grund av flera anledningar.

– Den tillfälliga asyllagen, som säger att man måste ha en fast anställning för att få stanna i Sverige, gör att folk får tacka ja till vad som helst, säger Adnan Sultan.

Saknar arbetslivserfarenhet

En annan anledning är, enligt honom, bostadsbristen som råder i storstäderna. För exempelvis arkitekter ser arbetsmarknaden ljusare ut i Stockholm, Göteborg och Malmö – städer där Adnan har svårt att få bostad.

– Sen var det många, precis som jag, som tvingades flytta direkt efter att de fått examen. Så vi saknar arbetslivserfarenhet och då är det svårt att konkurrera med andra, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer