Ali Farashah på Mälardalens högskola är en av forskarna bakom projektet. Foto: SVT

Var tionde utbildad med utländsk bakgrund får inget jobb

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten bland universitetsutbildade är betydligt högre bland personer som är födda i ett annat land jämfört med de som fötts i Sverige. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån. För att ändra på det har forskare studerat vad som ligger bakom fenomenet.

Arbetslösheten är 9,3 procent bland dem med en universitetsexamen och som har fötts utomlands. Bland dem som föddes i Sverige ligger arbetslöshet på 2,7 procent.

Det finns en del forskning kring människor som invandrat till Sverige och ett jobb som väntar på dem här, ofta på internationella företag. Men nu har forskare börjat intressera sig för gruppen invandrare med en utbildning och som kommit till Sverige utan ett jobb att gå till. Inte minst då denna grupp ökar i hela världen, bland annat på grund av kriget i Syrien.

Väljer det säkrare alternativet

Forskare från Mälardalens högskola och Umeå universitet har tittat både på vad som krävs av den enskilde personen för att få ett jobb, men också vad svenska företag måste förändra.

– Företag som själva har anställda med utländsk bakgrund eller som haft erfarenhet av att jobba med personer från andra länder brukar anställa fler med utländsk bakgrund. De andra tror att det är säkrare att anställa någon som är född i Sverige och väljer därför det säkrare alternativet, säger Ali Farashah, forskare vid Mälardalens högskola.

Mentor för att få personer snabbare ut i jobb

Statistik från Arbetsförmedlingen visar att det tar ungefär åtta år för en person som har flyttat till Sverige att få ett jobb. En rapport från SCB har visat att knappt hälften av dem som mottogs 2011 hade jobb efter fem år.

Enligt forskarna är det en alldeles för lång tid som skulle kunna kortas ner till två eller tre år. Detta om företag skulle ändra attityd till en arbetsplats med mångfald och jobba aktivt med det.

– Till exempel kan nyanlända med utbildning erbjudas en mentor för att snabbare anpassa sig till och förstå de oskrivna reglerna och andra kulturella koder som finns i Sverige, säger Ali Farashah.

Att erbjuda praktik för nyanlända är ett annat sätt att hjälpa personer med utländsk bakgrund att ta sig in på arbetsmarknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.