Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Martin Tidén och försvarsadvokat Thomas Bodström stod på var sin sida i polismålet. Foto: SVT

Poliser i Eskilstuna misstänks ha påverkat vittne – kan dömas för tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

Två poliser misstänks för tjänstefel efter att ha försökt få fram uppgifter på ett felaktigt sätt under utredningen kring mordet i Årbyskogen i Eskilstuna 2018. Under måndagen hölls rättegången och männen riskerar böter.

2018 mördades en 41 år gammal man i Årbyskogen i Eskilstuna. I hovrätten dömdes en man i 35-årsåldern till livstids fängelse för skjutningen.

Innan dess hade tingsrätten friat mannen och inför hovrättsförahandlingarna avslöjade Aftonbladet att en polisinformatör skulle ha fått instruktioner om hur han skulle svara i förhör med polisen.

Enligt uppgifterna skulle poliserna ha stoppat en bandspelare och försökt förmå den person som utgett sig för att vara informatör att svara på så sätt att mordet framgick som överlagt och inte som en impulshandling. Man ska även enligt uppgifterna ha försökt förmå mannen att berätta mer om en eventuell medbrottsling.

Tjänstefel

Ärendet hamnade hos chefsåklagare Martin Tidén vid särskilda åklagarkammaren, som bland annat utreder poliser som misstänks för brott, och i det här fallet menade han att det handlade om tjänstefel.

Han menar att poliserna försökt få fram uppgifter ”under bordet” och att man samtidigt försökt dölja sitt tillvägagångssätt. Under måndagens rättegång mot poliserna menade han att brottet ska leda till dagsböter.

Under rättegången i Eskilstuna tingsrätt på måndagen hördes bland annat de misstänkta polisernas chef, poliserna själva och den åklagare som inledningsvis hade hand om fallet.

Advokaten: ”Inget brott”

En av de misstänkta polisernas advokat, Thomas Bodström, menade att hans klient är helt oskyldig.

Enligt honom försökte poliserna bara få fram uppgifter som vittnet redan lämnat till polisens underrättelsetjänst. Uppgifter som redan var både spridda och kända.

– Han har inte begått något brott över huvud taget. Om det här skulle anses vara ett brott, då tror jag att varenda polis i det här landet har anledning att vara orolig.

I klippet berättar Thomas Bodström mer om målet och sin klient.

Åklagare Martin Tidén har inte velat kommentera rättegången.

Domen väntas om två veckor. Enligt polisens ansvarsnämnd kommer poliserna troligtvis inte avskedas vid en fällande dom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Årbyskogen

Mer i ämnet