En 26-åring (bilden) misstänks ha utfört mordet tillsammans med en 27-årig man. Foto: SVT

Åklagaren vill att två män döms för mord

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen inleddes rättegången mot två män som misstänks ha mördat en 29-årig man i Eskilstuna i oktober förra året. Två andra män misstänks för inblandning i mordet.

Det var natten till den 15 oktober som den 29-årige mannen sköts till döds på Galléengatan i Eskilstuna och även fick motta flera knivhugg.

När huvudförhandlingen inleddes i Eskilstuna tingsrätt på måndagen var den mördades föräldrar, syster och flickvän på plats.

Dödsskjutningen på Östermalm

Männen förnekar

Men under den första rättegångsdagen låg inte fokus på dem, utan på de misstänkta. Åklagaren menar att en 26-åring och en 27-åring från Avesta, är de som mördade den 29-årige mannen.

– Min klient förnekar det som läggs honom till last förutom ett narkotikabrott som han erkänner, säger 27-åringens försvarare Per Svedlund.

Även 26-åringen förnekar mordmisstankarna. Chattmeddelanden i offrets telefon visar att männen skulle träffa 29-åringen för att köpa tramadol-tabletter.

29-åringen hade kontakt med en av sina misstänkta mördare fram tills bara någon minut innan han dödades.

Förutom de två mordmisstänkta står två andra män på olika sätt åtalade för delaktighet i mordet.

”Gedigen förundersökning”

En av dem är en 36-åring från Fagersta, som skjutsade de misstänkta mördarna till Eskilstuna och även körde tillbaka dem till Avesta samma natt.

– Åtalet bygger på en mycket gedigen förundersökning. Vi är trygga i våra påståenden om vad som hänt före, under och efter mordet, säger kammaråklagare Emanuel Winberg.

36-åringen misstänks för medhjälp till mord, men han säger sig inte ha haft uppsåt att främja de mordmisstänktas brott och att han befann sig i nöd.

Hagelgevär hittat bakom element

Polisen hittade det misstänkta mordvapnet, ett äldre hagelgevär, bakom ett element i ett garage i Krylbo. En 51-årig man som disponerar garaget står åtalad för grovt vapenbrott.

Men 51-åringen, som följde dagens förhandling via videolänk, nekar eftersom han menar att hagelgeväret inte är hans.

De anhöriga till den dödade mannen kräver ett skadestånd på totalt drygt 290 000 kronor av de fyra misstänka männen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen på Östermalm

Mer i ämnet