Livstidsdömd för mord på Östermalm i Eskilstuna får sänkt straff

Uppdaterad
Publicerad

28-åringen från Avesta som dömdes till livstids fängelse för mordet på Östermalm i Eskilstuna 2018 får sänkt straff av Svea hovrätt.

Mannen överklagade sin livstidsdom till hovrätten. I dag kom beskedet att mannen i stället döms till 18 års fängelse.

Tingsrätten gjorde bedömningen att mannen skulle dömas till livstids fängelse för att han flera gånger under kort tid hade begått allvarliga brott. Svea hovrätt menar dock att mannens tidigare brott inte har varit tillräckligt betydande för att straffet ska bestämmas till livstid och tidsbestämmer därför straffet.

Dödsskjutningen på Östermalm

Fyra inblandade i mordet

Det var i oktober 2018 som 28-åringen, tillsammans med en 27-åring, skjöt ihjäl en 29-årig man på Galléengatan i Eskisltuna. 27-åringen dömdes till 18 års fängelse.

Ytterligare två män dömdes för inblandning i mordet. En 37-årig man från Fagersta dömdes till skyddstillsyn för skyddande av brottsling, grovt brott, och en 51-årig man dömdes till fängelse i ett år och sex månader för grovt vapenbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen på Östermalm

Mer i ämnet