Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En 26-åring (bilden) misstänks ha utfört mordet tillsammans med en 27-årig man. Foto: SVT

Åklagaren yrkar på livstids fängelse: ”Liknar en avrättning”

Uppdaterad
Publicerad

Idag avslutades rättegången mot de två män som stått åtalade misstänkta för att ha mördat en 29-årig man på Östermalm i Eskilstuna hösten 2018. Åklagaren yrkade på livstids fängelse för de två huvudmisstänkta.

– Vi har presenterat en stark bevisning som talar för att tingsrätten bör bifalla åtalet och döma de här personerna för mord, säger Thomas Bergström.

Det var natten till den 15 oktober förra året som en 29-årig man sköts ihjäl på Galléengatan på Östermalm i Eskilstuna. Under rättegångens sista dag höll åklagarna Thomas Bergström och Immanuel Winbergh sina slutpläderingar.

Ska ha chattat med mordoffret

De menar att det är de två huvudmisstänkta männen, 26 respektive 27 år gamla och hemmahörande i Avesta, som mördat 29-åringen genom att ha skjutit honom två gånger med ett hagelgevär och knivhuggit honom sju gånger. Enligt polisens förundersökning skulle de två männen träffa 29-åringen för att köpa tramadol-tabletter.

Under rättegången har åklagarna bland annat visat chattmeddelanden från offrets telefon som visar att han hade kontakt med en av männen några minuter innan han mördades.

– Det sätt som den här gärningen har utförts på liknar en avrättning, det strängaste straffet bör dömas ut, säger Thomas Bergström.

Men 26-åringens advokat, Lars Jähresten, tycker inte att åklagarna har kunnat bevisa att det är de två männen från Avesta som mördat 29-åringen.

– Både jag och mina kollegor pläderade för att det finns ett antal oklara omständigheter i det här målet och att det inte är klarlagt att de huvudtilltalade har överhuvudtaget befunnit sig på brottsplatsen, säger han.

Skjutsade mördarna

Ytterligare två män är inblandade i fallet. En 36-årig man från Fagersta ska enligt åklagaren ha skjutsat de två misstänkta mördarna till Eskilstuna och även kört tillbaka dem till Avesta samma natt.

36-åringen har haft en väsentlig roll i utredningen. Han har berättat att han sett hur en av männen sköt 29-åringen och att den andra högg honom med kniv. 36-åringen står åtalad för medhjälp till mord och skyddande av brottsling.

– Tingsrätten får fundera över om han har gjort sig skyldig till medhjälp till mord och då har vi yrkat på ett flerårigt fängelsestraff, minst ett år, säger Thomas Bergström.

En 51-årig man som står åtalad för grovt vapenbrott. Det var i hans garage i Krylbo som polisen hittade det misstänkta mordvapnet.

Alla de fyra männen nekar till brott. Domen kommer att meddelas den 6 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutningen på Östermalm

Mer i ämnet