41-åringen hittades död i ett naturområde i Eskilstuna den 24 augusti förra året. Foto: Filip Lundh

Åklagaren överklagar domen efter mordet i Årbyskogen

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Anna Asklöf har överklagat domen där Eskilstuna tingsrätt friade två män – den ena misstänkt för mord och den andra för försök till grovt vapenbrott. Detta efter att en 41-årig man hittades död vid ett motionsspår i Årbyskogen förra året.

Eskilstuna tingsrätt gjorde fel som för drygt två veckor sedan friade den 33-åriga mannen som var misstänkt för mordet i Årbyskogen, samt den 21-åriga mannen som var misstänkt för försök till grovt vapenbrott. Det menar åklagare Anna Asklöf som lämnat in två överklaganden till tingsrätten.

Dna-spår på mordvapnet inte tillräckligt

Bland åklagarens bevisning fanns 33-åringens dna som hade hittats på mordvapnet. Men tingsrätten bedömde att det inte går att utesluta att dna:t hamnat där vid ett tidigare tillfälle.

Tingsrätten pekade också på oklarheter om bevisning kring den motorcykel som ska ha använts som flyktfordon.

Anna Asklöf är rättfram i sin beskrivning i överklagan, och menar att hovrätten ska ändra tingsrättens dom och döma 33-åringen till fängelse.

– Tingsrätten har rakt upp och ner avfärdat den av mig åberopade bevisningen mot mannen utan att göra någon som helst bevisvärdering av hans uppgifter, trots att dessa uppgifter till allra största del ändrats, varit vaga samt omöjliga att kontrollera, skriver Asklöf.

Hon menar även bland annat att tingsrätten antecknat felaktiga uppgifter från ett ögonvittne som såg två personer fly från platsen.

– Jag anser att tingsrätten har hamnat helt fel med den här domen, skriver Asklöf.

21-åringen försatt på fri fot

Även den 21-årige man som misstänktes för försök till grovt vapenbrott friades.

Han greps vid brottsplatsen vid ett senare tillfälle, men tingsrätten ansåg att det inte gick att bevisa att han faktiskt varit den som grävt i jorden, på jakt efter mordvapnet.

– Tingsrätten bortser då helt ifrån uppgifterna från den polis som vittnat om att han helt klart och tydligt sett 21-åringen huka sig ner vid gömman och börja gräva i marken, skriver Asklöf.

– Att märk-dna inte fanns på hans kläder efter att han greps kan mycket väl förklaras av att det regnat på platsen dygnet innan, fortsätter hon.

Målet kommer framöver att tas upp i en huvudförhandling i Svea hovrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Årbyskogen

Mer i ämnet