Foto: Stina Stjernkvist/TT

Köpte en enda aktie åt gången – nu misstänks Eskilstunabo för marknadsmanipulation

Publicerad

Vid flera tillfällen köpte en aktiesparare i Eskilstuna en enda aktie i ett bolag där han redan hade ett större ägande. Ett sätt att manipulera aktiekursen menar Finansinspektionen, som nu kräver Eskilstunabon på 80 000 kronor i sanktionsavgift.

Det var vid fem tillfällen i augusti förra året som mannen gjorde aktieköpen. Eftersom antalet köp i övrigt var lågt i det aktuella bolaget fick mannens småköp en synbar påverkan på kursen. Aktiepriset höjdes med mellan 1,7 och 4,88 procent.

Misstänkt marknadsmanipulation

Mannens bank reagerade på köpbeteendet eftersom det avvek från hur han tidigare agerat, och gjorde en anmälan till Finansinspektionen (FI).

Efter en utredning anser FI att de små aktieköpen rörde sig om marknadsmanipulation, och kräver mannen på en straffavgift.

Myndigheten skriver till Eskilstunabon att köpens syfte verkade vara att ”skapa en missvisande bild för övriga marknaden och höja värdet på ditt befintliga innehav”.

Tillbakavisar påståendena

Han själv tillbakavisar påståendena och förnekar att syftet med aktieköpen var att tjäna pengar. I ett yttrande till FI skriver han att han under året inte sålde några aktier i det aktuella bolaget.

Myndigheten har nu stämt mannen och det blir Stockholms tingsrätt som ska avgöra om han gjort sig skyldig till marknadsmanipulation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer