Smittskyddsläkaren i Sörmland berättar om det nya vaccinet.

Äldre får starkare säsongsinfluensavaccin

Uppdaterad
Publicerad

Inför hösten och vinterns säsongsinfluensa ska ett starkare vaccin för första gången ges till personer över 65 i Sverige.

– Det här vaccinet ger bättre skydd hos äldre, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo i region Sörmland.

Fyra regioner har beställt det nya högdosvaccinet, som nyligen har godkänts i landet och väntas ge ett bättre influensaskydd för människor över 65.

– Det här vaccinet ger bättre skydd hos äldre och det skyddet har visat sig i USA att det är färre som behöver sjukhusvård om man är över 65 år och färre som dör i influensa, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo i region Sörmland.    

Förutom Sörmland har Skåne, Stockholm och Gävleborgs regioner beställt vaccinet. Högdosvaccin har i fler år getts till äldre i USA och det godkändes i somras för användning i Europa för människor över 65, uppger Sveriges Radio Ekot.

Personer över 65 år är en av de prioriteringsgrupper som kan börja vaccinera sig den 3 november, övriga får vänta till den 1 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.