Lycke-Lo Lindmark och Aliz Junebro Nilsson är strandade i Thailand efter att flygbolaget Thai Airways ställt in ett antal flyg till följd av konflikten mellan Indien och Pakistan. Foto: Marcus Lindmark, Lillian Suwanrumpha/AFP

Alize Junebro: ”Det är under all kritik”

Uppdaterad
Publicerad

Alize Junebro från Torshälla är strandad i Thailand efter att flygbolaget Thai Airways ställt in hennes flyg mellan Bangkok och Stockholm.

– Stämningen är minst sagt förvirrad eftersom informationen är otroligt bristfällig, säger hon till SVT Nyheter.

Som en följd av den upptrappade konfliktsituationen mellan Indien och Pakistan har flygbolaget Thai Airways ställt in flera flighter mellan Bangkok och ett antal europeiska destinationer – däribland Stockholm och Köpenhamn.

”Ingen information”

Alize Junebro från Torshälla skulle tillsammans med sin sambo och 3-åriga barn ha flugit till Stockholm natten till torsdag lokal tid. Men vid 22-tiden, bara tre timmar innan den planerade avgången, fick de via mejl besked om att flyget var inställt.

– Då stod det bara att det var inställt. Ingenting om att det skulle vara försenat, att andra flyg skulle sättas in eller om vi ens skulle ta oss till flygplatsen eller stanna kvar och boka ytterligare en natt på hotell, säger hon i ett skriftligt svar till SVT Nyheter.

Vid lunchtid lokal tid på torsdagen har paret fortfarande inte fått någon information om hur eller när de eventuellt kan resa hem igen.

– Nu sitter vi på ett illaluktande hotell nära flygplatsen som vi kom till efter midnatt, fortfarande ingen information om vad vi ska göra. Så vi sitter bara stand by här, packar upp så lite som möjligt och försöker underhålla en 3-åring som har hemlängtan.

”Under all kritik”

Under torsdagsförmiddagen åkte Alizes sambo till flygplatsen för att kunna ta emot eventuell information som lämnas från Thai Airways infodesk.

Där hade skyltar placerats som meddelade att ny information skulle lämnas klockan 09.00 och senare klockan 10.00. Men fortfarande har familjen inte fått något konkret besked – förutom ett erbjudande om att resa hem med ett flyg den 6 mars – om en knapp vecka.

Nästa information lämnas klockan 09.00 står det vid Thai Airways infodisk vid flygplatsen i Bangkok. Foto: Marcus Lindmark

– Ledningsmässigt är det under all kritik. Det är förkastligt att en resa som kan försenas med en vecka enbart har genererat ett enda mejl med information om att flighten är inställd. Ingen har kontaktat oss eller försökt kontakta oss. Det är vi själva som aktivt söker information för att kunna vara någorlunda beredda.

Under torsdagen beslutade Alize och hennes sambo till slut att köpa en biljett med ett annat flygbolag för att kunna komma hem snabbare.

– Vi har nu bokat den billigaste flighten vi hittade med avgång ikväll, för summan av en hel månadslön som jag som förskollärare tjänar, eftersom vi har en 3-åring med oss och ingen av oss var inställda på att spendera ytterligare en vecka här.

Resorna återupptas

Under torsdagsförmiddagen meddelade Thai Airways att flygresorna mellan Thailand och Sverige återupptas. Vad som händer med personer vars flyg ställts in är fortfarande oklart.

”Passagerare kommer att bli ombokade. Thai uppdaterar med mer information så fort som möjligt. Vi beklagar detta”, skriver flygbolaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.