Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är Eskilstunabornas bästa julklappar – och sakerna de helst inte köper begagnat Foto: SVT

Allt fler handlar klapparna second hand: Här är det som säljer mest

Uppdaterad
Publicerad

Julhandeln väntas minska i år – men inte när det kommer till second hand.

– Det har blivit mer okej att köpa julklapparna second hand, säger Maria Berggren, butikschef vid Stadsmissionen i Eskilstuna.

Julhandeln väntas minska med 500 miljoner kronor jämfört med förra året, enligt en rapport från Svensk handel. Däremot har intresset för second hand ökat markant. Det märks även på Stadsmissionen i Eskilstuna, där man ser en tydlig ökning jämfört med förra året.

Julpynt, julkläder och festkläder, men också årets julklappar. Det går åt för fullt på second hand-butiken i centrala Eskilstuna.

– Vi ökar försäljningen hela tiden inom second hand, men det har också blivit mer okej att köpa julklappar som är second hand. Jag tror dels att man är miljömedveten och att det har blivit lite trendigt att hitta rätt grej, och mer personligt. Men också att plånboken har blivit lite mindre i år, säger butikschefen Maria Berggren.

De mest populära julklapparna är prylar, framför allt böcker och LP-skivor. Saker som bärs nära kroppen säljer däremot inte lika bra.

Hör vad Eskilstunaborna tänker om att köpa begagnade julklappar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.