Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför ökar vapenvåldet bland unga och hur får de minderåriga tag på vapen? Hör polisen Peter Sigurd berätta i klippet ovan. Foto: SVT

Kraftig ökning av ungdomar som ertappas med skjutvapen i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda vapenbrott där de misstänkta varit yngre än 18 år har ökat kraftigt i Sörmland. Hittills i år rör det sig om 17 anmälningar, vilket är lika många som under hela 2021.

– Det är beklagligt och tragiskt, säger kommunpolisen Peter Sigurd.

Den grova kriminaliteten sjunker ner i åldrarna. Det märks tydligt i framför allt Eskilstuna där majoriteten av de misstänkta vapenbrotten anmälts.

SVT har begärt ut uppgifter om anmälda vapenbrott där den misstänkta är under 18 år. Det kan till exempel röra sig om att polisen beslagtagit pistoler, revolvrar eller automatvapen. Knivar och liknande är inte med i siffrorna.

Kriminella nätverk i Eskilstuna

Jämför man pandemiåret 2020 med 2021 så fördubblades siffrorna. Och det första halvåret i år är antalet anmälningar redan uppe i samma antal som 2021.

Polisen säger att utvecklingen är oroande samtidigt som det inte är något som förvånar myndigheten.

• Tre frågor om vapenvåldet bland unga: Kommunpolisen Peter Sigurd svarar i videoklippet ovanför.

Fler under 18 år anmäls misstänkta för vapenbrott. Foto: SVT Design

Är det inte ett misslyckande från polisen att minderåriga beväpnar sig och skjuter på varandra?

– Det är ett misslyckande från hela samhället. Polisen har ett jättestort ansvar men vi är inte själva i det här arbetet. Socialtjänst, skolor, föräldrar och kommuner har också sitt ansvar. Vi behöver hjälp av övriga samhället, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverk i Eskilstuna

Mer i ämnet