Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur går det till när en lärare ska larma vid till exempel en skjutning? Lisa Edholm visar hur det går till i klippet ovan. Foto: SVT

Eskilstuna inför säkerhetsapp på skolor – ska kunna larma vid skjutningar

Uppdaterad
Publicerad

Efter att flera skjutningar inträffat i anslutning till skolor i Eskilstuna inför kommunen en säkerhetsapp som ska larma då elever och personal måste sätta sig i säkerhet.

– Vi vet att att det finns föräldrar och elever som känner sig rädda både på och utanför skolan, säger Lisa Edholm, områdeschef och utvecklingschef på Eskilstuna kommun.

En skjutning vid en förskola i Fröslunda i oktober förra året, en ny skjutning i närheten av Slottsskolan på Östermalm i början av maj i år och senast en dödsskjutning i Brunnsbacken några hundra meter från Stålforsskolan. Det grova gatuvåldet har kommit närmare skolvärlden.

”Jätteturbulent tid”

Därför har kommunen intensifierat sitt förebyggande arbete och till hösten ska alla kommunala grundskolor och gymnasier ha en säkerhetsapp i telefonen där personal ska kunna larma vid hotfulla situationer.

– Vi har haft en jätteturbulent tid med skjutningarna. I det här läget har vi gått in i en period där vi tittat mycket på säkerheten för att skapa trygghet och känna att vi är förbereda om det skulle hända någonting kring en skola, säger Edholm.

Ska öva på inrymning

Vid en inrymning låser elever och personal in sig i rum eller salar och gömmer sig. Kommunen håller på med en upphandling med ett företag som till hösten ska ut till skolor och hjälpa till med inrymningsövningar.

– Jag tror att alla är överens om att vi behöver ha en gemensam funktion för just säkerhetsarbetet och jag tror att det kommer att välkomnas ute på skolorna, säger Edholm.

Så fungerar larmappen som ska användas på skolorna – se videoklippet ovanför

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.