Forskaren Helena Höglander tar ett av många vattenprov i skärgården utanför Trosa. Foto: SVT

Forskare: ”Allt tidigare algblomning”

Uppdaterad
Publicerad

Med våren på land kommer också våren under havsytan. Och till följd av de allt mildare vintrarna kommer vårens algblomning allt tidigare. Utvecklingen följs noga av forskare – SVT Nyheter fick följa med på en provtagning.

Vi stävar österut genom en för dagen grå och blåsig Trosa skärgård. Målet är Askö och det laboratorium där det bedrivits marin forskning sedan början av 1960-talet.

– Vi är ute 23-24 gånger om året och samlar in prover, säger Helena Höglander, forskare vid Stockholms universitet.

Centrum för forskning

Askölaboratoriet är centrum för utforskningen av Östersjön och drivs i regi av Stockholms universitet. Så sent som i somras utrustades man med ett nytt, toppmodernt forskningsfartyg av större modell. Från den lite mindre varianten, R/V Limanda, tar forskningsingenjören Tomas Thillman vattenprover.

– Vi jobbar vidare med vattnet i olika former. Det kommer tas syreprover och klorofyllprover, så det är en rad olika saker som kommer att hända med det här vattnet, säger Tomas Thillman.

Bild tagen genom mikroskop på vårblommande växtplankton. Foto: Helena Höglander

Tidig blomning kan påverka havslivet

Årets våralgblomning tycks vara av normal omfattning, enligt forskarna. Men de noterar allt tidigare starter av vårblomningen. På sikt kan det påverka näringsbalansen i Östersjön.

– Det är lite för tidigt att säga, men det kan påverka sammansättningen av plankton och att vissa arter då inte faller ned till bottnarna, säger Helena Höglander.

Livsviktig process

Även om algblomning av de flesta av oss här på land upplevs som något besvärande så är det en absolut nödvändighet för livet under ytan.

– Vi vill ju ha mycket fisk och då måste det ju finnas något för dem att äta, säger Helena Höglander.

SE REPORTAGE: Vårens algblomning kommer allt tidigare

Algblomning

Algblomning kallas det fenomen då planktonalger på kort tid växer kraftigt och bildar mycket stora populationer. Algblomning förekommer i alla sorters vatten – till havs, kring kusten och i vattendrag såväl i Sverige som utomlands. Vanligtvis blommar alger nära vattenytan eftersom solljuset är starkast där.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.