Ambulansen har fått en besvärligare personalsituation sedan de nya arbetstidsreglerna infördes förra året. Foto: SVT

Ambulansen i Sörmland kan få dispens från dygnsvila

Publicerad

Sedan nya arbetstidsregler infördes i höstas har det blivit svårare att bemanna ambulanssjukvården i Sörmland. Nu kan verksamheten få dispens från reglerna om dygnsvila.

De nya arbetstidsreglerna innebär att det inte är tillåtet med dygnspass. Anställda ska ha mer vilotid, vilket i regel innebär kortare men fler arbetspass än tidigare.

Det har många anställda inom ambulansen reagerat negativt på och det har blivit svårare att få ihop bemanning och beredskap.

För att lösa detta vill regionen nu ansöka om dispens för att tillåta 24-timmarspass i undantagsfall. Dispensen skulle inte användas i fasta scheman, utan endast när andra lösningar inte finns tillgängliga.

På tisdag ska regionstyrelsen ta upp frågan om att göra en dispensansökan hos de centrala parternas arbetstidsnämnd.

Möjligheten för dispens infördes i februari i år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Diskussionerna kring arbetstiden var heta på stationen i Nyköping inför de nya reglerna som infördes förra året. Personalen vittnade om att vissa kan tänka sig sluta. Foto: Jesper Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.