Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Diskussionerna kring ämnet går hett på stationen i Nyköping, där personal också vittnar om att vissa kan tänka sig sluta i och med beskedet. Foto: Jesper Johansson/SVT

Ambulanspersonal i Nyköping kritiserar EU-krav om dygnsvila: ”Kan bli så att kollegor säger upp sig”

Uppdaterad
Publicerad

Direktiv från EU kommer att förändra schemat för personal inom kommun och region. Det nya schemat, som träder i kraft den 1 oktober kommer innebära mer vila till priset av fler arbetspass.

Ambulanssjuksköterskan Martin Jansson i Nyköping är en av kritikerna till det nya schemat. Han förklarar att det upplevs ha kommit väldigt abrupt, utan att ge någon möjlighet för arbetsgivare eller personal att förbereda sig.

På ambulansen i Nyköping har diskussionerna varit många och väckt starka reaktioner bland medarbetarna.

– Konsekvenserna kan ju bli att en del känner att man inte kan jobba kvar, säger han och påpekar att det inte är några konstigheter att man väljer yrke utifrån privatliv.

Kan ge ökat personalbehov

I nuläget kan inte Region Sörmland svara på frågan hurvida personalbehovet kommer att påverkas av de nya arbetstidsreglerna, men flaggar för ett möjligt ökat behov.

– Det är fortfarande lite tidigt att svara på. I den bästa av världar inte alls, men givet bemanningssituationen är det troligen så att behovet ökar, säger Mats Andersson, förhandlingschef på Region Sörmlands HR-avdelning.

Regionen: ”Oroande”

På ambulansstationen har det varit en del prat om att vissa kan tänka sig att sluta i och med det nya schemat.

– Om så är fallet är det oroande, jag har dock inte hört sådana rykten, säger Mats Andersson.

Hör Martin Jansson om hur patientsäkerheten påverkas av långa nattpass i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.