Finansminister Magdalena Andersson (S) tog idag upp Eskilstunapolitikernas förslag om tiggeritillstånd i riksdagen. Foto: TT

Andersson (S) avråder från att ge till tiggare

Uppdaterad
Publicerad

Alla som ger till tiggare riskerar att bidra till människohandel, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).
Men hon tror inte att ett nationellt tiggeriförbud är bästa vägen framåt.

– Jag är inte säker på att det är det bästa förslaget. Det är inte självklart att polisen ska lägga väldigt mycket resurser på att hindra människor från att sitta utanför Ica och be om hjälp när vi har brist på polisresurser, sade finansministern i riksdagens frågestund.

Inget förslag om nationellt förbud

Hon svarade på en fråga från Adam Marttinen (SD), Eskilstuna, om varför regeringen inte har föreslagit ett nationellt tiggeriförbud.

Finansministern sade att ”tiggeri inte är något som kan accepteras i den svenska gatubilden” och att ingen människa ska behöva tigga för sin försörjning. Men ansvaret för personerna det handlar om ligger i första hand hos regimerna i deras hemländer.

”Riskerar att bidra till människohandel”

Andersson påminde om att regeringen har skrivit avtal med personers hemländer för att minska tiggeri i Sverige.

En åtgärd kan vara, som de styrande i Eskilstuna vill, att lokalt kräva tillstånd för den som vill tigga, enligt Andersson. Men det viktigaste av allt är att de som ger pengar tänker igenom gärningen.

– Det man gör i Eskilstuna är naturligtvis en möjlighet. Men det viktigaste är att alla som ger till tiggare ska veta att man riskerar att bidra till människohandel, vi har sett förskräckliga exempel på hur människor utnyttjas, sade finansministern.

Slutat ge

Statsminister Stefan Löfven (S) uttrycker sig mer försiktigt, men säger att han själv har slutat att ge pengar till tiggare sedan en tid tillbaka. I stället ger han regelbundet till en organisation som hjälper på plats i Rumänien och Bulgarien.

I likhet med Magdalena Andersson tycker han att den modell som Eskilstuna nu vill testa låter intressant. Och han ser gärna lokala initiativ.

– Det är intressant att de prövar det. Vi har inget förslag på ett nationellt tiggeriförbud, dels skulle det ta resurser från polisen och det kan lätt bli ett slag i luften. Men om kommunerna prövar egna sätt, tycker jag att det är bra att vi provar och ser hur det fungerar, så att vi utvecklar metoder, säger Stefan Löfven.

Får kritik från Vänsterpartiet

Vänsterpartiet är kritisk till Anderssons språkbruk.

– Jag skulle själv aldrig prata om fattiga människor på det sättet som Magdalena Andersson gör. Det är uppenbart att S använder alla tillfällen för att signalera att de inte längre tror att vi tillsammans kan bekämpa fattigdom och diskriminering och förbättra för de många. Många av de som lever i extrem utsatthet på Europas gator är romer. Ingenstans i regeringens avtal nämns att hemländernas välfärd ska omfatta alla och att antiziganism är ett hinder för jämlikheten, säger riksdagsledamoten Christina Höj Larsen till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.