Arne Jonsson (C), Jimmy Jansson (S) och Jari Puustinen (M) presenterade majoritetens nya initiativ för att minska tiggandet i Eskilstuna. Foto: SVT/TT

Eskilstuna vill införa krav på tillstånd för tiggeri

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun vill införa krav på att tiggare i kommunen ska ha tillstånd från polisen.

– Vi tror att det här är bra för alla parter, även för dem som är här och ber om pengar, säger kommunalråd Jari Puustinen (M).

Det är en ändring av ordningsföreskrifterna som majoriteten i Eskilstuna vill se.

Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet vill pröva och se om man med stöd i ordningslagen kan införa ett förbud mot passiv pengainsamling.

Sverige möts: Tiggeriförbud

”Prövat olika metoder”

– Det är för att säkerställa att människor som är i en sådan situation att de måste kräva pengar inte ska kunna göra det utan tillstånd från polisen. Det här är människor som är utsatta och vi har prövat olika metoder, men det händer inte så mycket när det gäller kraven i hemländerna. Då får vi se vad vi kan göra med lagen som finns och vad vi kan göra här, säger kommunalråd Jimmy Jansson (S).

Tidigare har Vellinge kommun i Skåne beslutat om ett förbud mot tiggeri i de lokala ordningsföreskrifterna, men det stoppades av länsstyrelsen.

Polisen kan avvisa personer

Genom att införa tillståndsplikt prövar Eskilstuna kommun en annan väg.

– Det här är ett försök att se hur man kan använda de lokala ordningsföreskrifterna, för vi vet att ett förbud inte är tillåtet enligt svensk lag.

Jimmy Jansson medger att det finns en risk att problemet förflyttas någon annanstans. De platser som omfattas av de föreslagna reglerna är centrum, Tuna-Parks, Folkesta, Skiftinge och Sveaplans handelsområden, Ekängen och området runt Mälarsjukhuset.

Enligt Jimmy Jansson (S) skulle sådana här regler även kunna innebära att polisen får avvisa personer från offentliga platser.

Riskerar böter

– Det kan man göra med stöd av ordningslagen.

I förslaget, som ska ut på remiss, står det att personer som bryter mot ordningsföreskrifterna kan dömas till böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet