Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Harald Zetterquist är chefsläkare för anestesi på Nyköpings lasarett. I klippet ovan berättar han varför spinal- och epiduralbedövningar används trots att det finns en liten risk för komplikationer. Foto: Otilia Bogen SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Chefsläkaren om ryggbedövningar: ”Önskar det fanns en bättre metod”

Uppdaterad
Publicerad

I en på 200 000 förlossningar där ryggbedövning används drabbas patienten av allvarliga komplikationer som till exempel förlamning. Trots att risken är liten är det något anestesiläkaren Harald Zetterquist tänker på varje gång.

– Ryggbedövning är den bästa smärtlindringen som finns, men jag kan önska att det fanns en annan metod, säger han.

Det finns två olika sorters ryggbedövning som används vid förlossningar, epidural och spinal. Metoderna är liknande men med epidural förs en tunn slang in i ryggen så att bedövningsmedlet kan fyllas på flera gånger, medan spinal är en enstaka injektion.

Vid båda typerna av ryggbedövning förekommer det att patienten till exempel upplever klåda och att det kan vara svårt att kissa efteråt. En på hundra patienter ungefär drabbas av huvudvärk. Men så finns det också enstaka fall, ungefär en på 200 000, där svårare komplikationer inträffar.

I klippet ovan berättar Harald Zetterquist om varför ryggbedövningar används.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer