Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Josefine” skadades i samband med sin förlossning på Mälarsjukhuset hösten 2020. I klippet, där hennes röst har bytts ut, berättar hon om ryggbedövningen och hur hennes liv nu ser ut. Foto: Otilia Bogen, SVT

Josefine förlamades efter ryggbedövning när hon födde barn

Uppdaterad
Publicerad

Josefine från Eskilstuna har ingen känsel i underkroppen och måste använda en rullstol för att ta sig fram. Detta efter en förlossning där något gick fel i samband med ryggbedövning.

Det var förra hösten som Josefine, som vill vara anonym och egentligen heter något annat, fick barn på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Barnet förlöstes med kejsarsnitt, och inför operationen fick hon ryggbedövning. Men redan när nålen stacks in i ryggen kände hon att något var fel.

Blir inte bättre

Ett par veckor senare kunde hon inte längre gå.

– Det var fruktansvärt. När de berättade att jag inte skulle bli bättre rasade allt, säger hon.

Många långa timmar på sjukhus, rehabilitering och utredningar har det blivit för Josefine, som i dag är förlamad i underkroppen och sitter i rullstol. Hon har anmält förlossningen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som ska göra en utredning och se ifall något gått fel.

I en på 200 000 förlossningar där ryggbedövning används drabbas patienten av allvarliga komplikationer som till exempel förlamning. Hör chefsläkaren Harald Zetterquist berätta mer här.

I klippet ovan berättar Josefine om hur det var att inte längre kunna gå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer