Foto: Robin Persson/SVT

Anette får snart besöka 92-åriga mamman: ”Ska ta med nya gardiner”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i våras har mötena mellan Anette Etzner Eriksson och hennes 92-åriga mamma skett med ett plexiglas som barriär. Från den 1 oktober ser det ut att bli ändring på det.

På tisdagen meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att besöksförbudet på landets äldreboenden upphör från 1 oktober. Ett välkommet besked för många boende och anhöriga.

Råd om avstånd gäller fortsatt

Nu väntar dock ett arbete ute i kommunerna där detaljer ska tas fram för vad som gäller vid besöken efter den 1 oktober.

– Vi måste ju balansera smittorisken mot att tillgodose det behov som finns av vanliga besök, säger Fridha Söderqvist, verksamhetschef för äldreomsorg i Eskilstuna kommun.

”Sitter med detaljerna nu”

Att exempelvis hålla avstånd och god handhygien blir fortsatt en förutsättning.

– Riktlinjerna måste vi ju fortsatt följa. Vi sitter nu ned med detaljerna och kommer att gå ut med dessa inom kort, säger Fridha Söderqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.