Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT begärde ut de sörmländska tips som lett till polisanmälningar 2023. Här är några av dem. Foto: SVT

De anmäler sina kollegor, ex och grannar – tipsen till Försäkringskassan ökar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet privatpersoner som tipsar Försäkringskassan om misstänkta bidragsbrott ökar i Sverige.

– Jag tror att de flesta i Sverige vill hjälpa oss skydda socialförsäkringen och se till att rätt pengar går till rätt person, till de som har rätt till det, säger Henrik Thapper, områdeschef vid Försäkringskassan.

Under 2023 fick Försäkringskassan in 395 tips från privatpersoner om misstänkta bidragsbrott i Sörmland. År 2020 var siffran 322, och det har ökat lite varje år sedan dess.

– Sett till anonyma anmälningar så skulle jag säga att det ser ungefär likadant ut i hela landet. Ungefär en fjärdedel av våra utredningar grundar sig i det vi klassar som anonyma anmälningar, ofta från privatpersoner.

Henrik Thapper tror att människors rättspatos är en anledning till ökningen.

– Sedan finns det en medial uppmärksamhet, de här frågorna är i fokus.

Expartners och vänner

SVT Nyheter Sörmland har begärt ut samtliga tips som kommit in till Försäkringskassan från privatpersoner i länet under förra året, och som också ledde till polisanmälningar.

De visar att det är allt från anställda, till expartners och vänner som anmäls.

Hör några av tipsen i videoklippet ovanför.

Få leder till polisanmälningar

I Sörmland ledde 39 tips till polisanmälningar under 2023. Sju procent av tipsen som återrapporterades under 2023 ledde till fällande domar. Nära 70 procent av polisanmälningarna avskrevs.

Även antalet anmälningar från myndigheter har ökat.

– Myndighetssverige har arbetat intensivt för att mota både organiserade brottsligheten men också missbruket av socialförsäkringen i stort.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka är det som tipsar? Hör Henrik Thapper vid Försäkringskassan svara på tre frågor om de anonyma anmälningarna. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.