Foto: Arkivbild/SVT

Ännu en brakförlust för Parken Zoo

Uppdaterad
Publicerad

Prognosen för kommunägda Parken Zoo i Eskilstuna visar på att djurparken kommer att göra en förlust på 10 miljoner kronor för 2014, minst.

I praktiken kan förlusten för Parken Zoo bli betydligt större än 10 miljoner kronor. Orsaken är att Parken Zoo räknar med att sälja Parkenbadet under året, en försäljning som väntas generera 8 till 10 miljoner kronor.

– Nu försöker man få ner siffrorna till ett underskott på endast 10 miljoner genom att räkna med att man kommer att sälja Parkenbadet. Men försäljningen är inte ens gjord. Den blir kanske inte ens av i år, säger oppositionsrådet Jari Puustinen (M) till SVT Östnytt.

Parken Zoo

Inget skriftligt avtal

Tommy Hamberg, ordförande för Parken Zoo, bekräftar att det inte finns något skriftligt avtal om försäljningen av Parkenbadet:

– Det finns en överenskommelse att man ska sälja Parkenbadet till Kommunfastigheter, men det kan självklart ske något som gör att försäljningen blir av först nästa år och det skulle påverka årets slutresultat, säger han.

Så årets underskott är betydligt större?

– Utan försäljningen landar vi på en förlust på runt 18 till 20 miljoner.

Är det en vilseledande prognos?

–Nej, säljer vi Parkenbadet i år ska vi vara väldigt tydliga med att det handlar om en en engångsintäkt. Det kommer förstås tydligt att framgå i redovisningen.

Gått många miljoner back

Sedan 2011 har Parken Zoo redovisat förluster på totalt cirka 40 miljoner kronor (resultat efter finansnetto).

Juli i år blev inte heller lika framgångsrik för djurparken som man hoppats på. Prognosen räknade med 110.000 besökare, istället kom bara 75.000.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Parken Zoo

Mer i ämnet