Därför såldes Parken Zoo för 1 krona

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Jimmy Jansson (S) svarar på frågan hur man kan sälja en camping, ett bad och en hel djurpark för bara 1 krona.

På tisdagen var det presskonferens på stadshuset i Eskilstuna. Det kommunägda Parken Zoo har sålts till investmentbolaget Mimir Capital AB. Och röster har höjts över valet av köpare och det låga priset.

Gått back

– Vi säljer ju ett företag som går 20 miljoner back varje år. Det innebär att man måste ha pengar för att täcka och vända underskottet. Däremot behåller vi den stora tillgången av Parken Zoo och det är marken. Den äger Eskilstunas medborgare men driften tas över av en annan ägare som har ekonomiska muskler och en idé om hur man kan få Parken Zoo att gå plus, säger Jimmy Jansson. 

Parken Zoo

Fanns det andra köpare som var villiga att ge mer för parken?

– Det här är den sammantagna bedömningen, både vad det kostar Eskilstuna kommun att hitta en ny ägare för det är inte så att vi får betalt för att hitta en ny ägare när Parken Zoo går back, men också att vi väger in vad man vill göra med Parken Zoo. Då är det viktigt att det är ett företag som vill göra saker som är bra för Eskilstunaborna, Eskilstuna och Parken Zoo. Den sammantagna värderingen av de delarna gör att det här är den bästa ägaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Parken Zoo

Mer i ämnet