Nyföretagandet ökade i länet under det gångna året. Foto: SVT

Fler nystartade företag i Sörmland under coronaåret

Publicerad

Samtidigt som pandemin rasade under 2020 var det fler sörmlänningar som startade nytt företaget.

1 657 nya företag – aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag – registrerades i Sörmland under 2020 enligt Bolagsverkets statistik som Visma Spcs sammanställt. Det rör sig om 201 fler än året före.

– Eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag är det här en utveckling som bygger framtidstro, något jag tror vi alla längtar efter just nu. Sverige behöver fler företag för att klara sysselsättning och välfärd i framtiden, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs, i ett uttalande.

Liknande trend i hela Sverige

I hela riket startades 73 500 nya företag under 2020, vilket är en ökning med 14 procent jämfört med 2019. Mer än tre fjärdedelar av dessa registrerades som aktiebolag, vilket kan ha sin förklaring i att kravet på aktiekapital i privata aktiebolag sänktes vid förra årsskiftet, från 50 000 till 25 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.