Syftet med att få ner antibiotikaanvändandet är att minska risken för antibiotikaresistens, vilket betyder att bakterier blir motståndskraftiga mot de läkemedel som används. Foto: Poppe Cornelius/TT

Användandet av antibiotika minskar i Sörmland

Publicerad

Användandet av antibiotika minskar i Sörmland, det meddelar regionen. En av orsakerna tros vara coronapandemin.

Försäljningen av antibiotika i Sverige minskade med elva procent under perioden september 2019 till augusti 2020. Minskningen syns även i Sörmland. Här skrevs det ut 249 recept per 1 000 invånare under perioden, vilket är strax under det nationella målet på 250 utskrivningar.

Året innan skrevs det ut 277 recept per 1 000 invånare i länet.

Pandemin har bidragit

Att få ner användandet av antibiotika minskar risken för antibiotikaresistens. Enligt regionen är det delvis ett långsiktigt arbete bakom resultatet, men den rådande pandemin har även bidragit. 

– I år gick receptförskrivningen av antibiotika ner extra mycket under coronapandemin i och med att vi hållit avstånd, varit hemma vid minsta infektionstecken och blivit bättre på att tvätta händerna, säger Maria Remén som är biträdande smittskyddsläkare och ordförande i lokala Strama (Samverkan mot antibiotikaresistens), i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.