Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jobbcoachen Ibrahim Mohamud svarar på frågor om hur Oxelösunds kommun använde sig av subventionerade anställningar för att få ut utrikesfödda på arbetsmarknaden. Foto: Fanny Asplund/

Tre frågor: Så gick arbetslösheten ned hos utrikesfödda i Oxelösund

Uppdaterad
Publicerad

Sörmland har landets näst högsta arbetslöshet bland utrikesfödda, bara Gävleborg ligger högre. Men den har gått ned – och SVT:s kartläggning visar att den sjunkit mest i Oxelösund.

Enligt den statistik som SVT tagit del av gick den öppna arbetslösheten hos utrikesfödda ned med 11,4 procent i Oxelösunds kommun mellan åren 2016-2020. Under de åren sjönk den i länets alla kommuner och mest i Oxelösund, Vingåker, Eskilstuna, Flen och Katrineholm.

I april i år var den totala arbetslösheten bland utrikesfödda i Sörmland nästan 25 procent, mot 17 procent i hela landet. Den gick ned något i alla Sörmlandskommuner jämfört med april i fjol, och mest i Oxelösund.

Sitter i samma lokaler

Ibrahim Mohamud är jobbcoach på Oxelösunds kommun och han tror att en av orsakerna till att de lyckats sänka arbetslösheten är för att de haft en bra samverkan inom kommunen och med Arbetsförmedlingen.

Under 2017 och 2018 satt arbetsmarknadsenheten och Arbetsförmedlingen i samma lokaler, vilket Ibrahim Mohamud tror ledde till en god dialog och att inga personer då hamnade mellan stolarna.

– Vi fångade dem egentligen direkt, innan de hamnade i försörjningsstöd, säger han.

Arbetsgivare kompenseras

Något annat som kan ha spelat roll tror Ibrahim Mohamud är att kommunen använt sig av subventionerade anställningar som extratjänster, nystartjobb och introduktionsjobb. Det är anställningar där arbetsgivaren betalar ut hela lönen men får en viss typ av ekonomisk kompensation från Arbetsförmedlingen.

Hur kommunen arbetat med detta berättar Ibrahim Mohamud om i klippet ovan.

Total arbetslöshet utrikesfödda april 2022 jämfört med april 2021 (öppet arbetslösa samt personer i program med aktivitetsstöd)

Riket 17,0% (-2,6%)

Södermanlands län 24,9% (-1,9%)

Eskilstuna 27,5% (-1,7%)

Flen 28,7% (-3,2%)

Gnesta 13,0% (-2,4%)

Katrineholm 24,6% (-1,0%)

Nyköping 24,4% (-2,2%)

Oxelösund 23,1% (-3,4%)

Strängnäs 17,8% (-1,4%)

Trosa 11,4% (-2,9%)

Vingåker 32,9% (-2,3%)

Källa: Arbetsförmedlingen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.