Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Årbyföreningen under en vandring i området – och hör hur de ser på tryggheten. Foto: SVT

Årbybor vill ha mer kommunal närvaro – fritidsgården stängd kvällstid

Uppdaterad
Publicerad

Av trygghetsskäl är fritidsgården i Årby i Eskilstuna inte längre öppen för ungdomar på kvällen. Boende anklagar kommunen för att lämna stadsdelen kvällstid och vill se en större närvaro.

– Kommunen gör saker här men väldigt mycket verksamhet tar slut vid fyra på eftermiddagen, säger Maria Chergui, Vänsterpartistisk politiker och verksam i Årbyföreningen.

Det är fredagskväll i Årby och solen skiner. Mängder av personer har tagit sig ut till parken för att njuta av sensommarkvällen.

Det var en kväll som den här en gärningsman öppnade eld och skadade en kvinna och ett barn förra året.

Engagerade för tryggheten

Redan tidigare under 2022 hade trygghetsträffarna blivit rutin på fredagar, men nu blev de än viktigare. Ett sätt för engagerade Årbybor att träffas och ventilera situationen i området, men framförallt en möjlighet att öka gemenskapen och den kollektiva styrkan.

Efter mötena vandrar man i stadsdelen.

– Vi gör vad vi kan som civilsamhälle och jag vill ge en eloge till alla som engagerar sig, säger Maria Chergui.

Men hon är samtidigt frustrerad över kommunens arbete – något hon delar med andra Årbybor. Det är för lite närvaro efter klockan fyra på eftermiddagarna, menar hon.

– Det var inte så det var tänkt från början. Meningen var att man skulle fylla de nya lokalerna i centrum med aktiviteter även från kommunens sida på kvällstid, säger Maria Chergui.

För otryggt på fritidsgården

Fritidsgården har inte haft ordinarie verksamhet senaste tiden. Det har varit för otryggt.

Istället har fritidsgården arbetat uppsökande och tagit grupper från Årby till olika aktiviteter. Något som varit framgångsrikt, enligt Linda Johnsson, enhetschef för Ung fritid.

– I nuläget når vi betydligt fler ungdomar i det förändrade arbetssättet som vi fått övergå till.

Vill komma tillbaka

Enligt Linda Johnsson har ungdomarna inte vågat sig till fritidsgården och vårdnadshavare har sagt att de inte vill att barnen är där.

– Det innebär att vi får pröva oss fram och förändra vårt arbetssätt. Vår ambition är att komma tillbaka och finnas på plats här, men just nu får vi ta det i små steg.

Följ med Årbyföreningen under en vandring i området – och hör hur de ser på tryggheten i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.