Utbildarna från Män för jämställdhet Dennis Nyström och Johan Lilly Gyberg. Foto: TT/SVT

De utbildar lärare med målet att stoppa killars våld i skolan

Publicerad

Skolpersonalen på Årbyskolan i Eskilstuna utbildades idag i hur man stoppar och motverkar killars våld.

Det är Eskilstuna kommun som har bjudit in Män för jämställdhet, en organisation som jobbar med att förebygga och utmana destruktiva maskulinitetsnormer.

I ett av deras pågående projekt, En kommun fri från våld, testas och utvecklas olika metoder för att stoppa mäns våld. Västerås och Borås är pilotkomunerna, men nu har även Eskilstuna valt att ta del av metoden.

LÄS MER: Att motverka mobbning minskar det totala våldet i samhället

Ger konkreta verktyg

Enligt Män för jämställdhet visar statistiken att män står bakom 98 procent av det sexualiserade våldet och står även för merparten av det fysiska våldet.

– De som utbildas får en konkret metod att arbeta ute i skolorna med. Vi går igenom olika former av våld och vad man kan göra för att ingripa när man ser det. Vi pratar om sexualiserat våld, fysiskt våld, homofobi, samt tjejers och killars utsatthet, berättar Dennis Nyström, en av utbildarna.

”Utbilda all skolpersonal”

På plats under utbildningen fanns en stor del av Årbyskolans personal, polisen och tjejjouren Meja.

– Målet är att på sikt utbilda all skolpersonal i högstadie- och gymnasieskolorna, men jag önskar att alla inom kommunen skulle få gå utbildningen, säger Eva Carlsson, samordnare för det brotts- och drogförebyggande arbetet i Eskilstuna kommun.

Något som stämmer överens med vad utbildarna själva vill.

– Vi arbetar hela tiden för att själva inte behövas. De som utbildas nu ska själva i framtiden kunna utbilda andra så att kommuner ska kunna vara självförsörjande i den här kunskapen, Dennis Nyström.

En kärngrupp skapas

För att säkerställa att kunskapen lever vidare kommer ungefär tio personer från Årbyskolan att väljas ut för ytterligare två utbildningsdagar. Gruppens uppgift blir därefter att testa metoden som lärs ut och se till att den används.

– Kan inte vi vuxna gripa in när vi ser något, hur kan vi då säga till barn och unga att de ska vara uppmärksamma på våldet, undrar Dennis Nyström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.