Att motverka mobbning minskar det totala våldet i samhället

Uppdaterad
Publicerad

Att förebygga mobbning i skolan leder till mindre våld i hela samhället, det menar Dennis Nyström från organisationen Män för jämställdhet som just nu driver ett antivåldsprojekt i Västerås. Han vill också att vi slutar använda ordet mobbning.

– Det vi kallar för mobbning är egentligen sexuella trakasserier, förtal, systematiska kränkningar osv och det är våld säger Dennis Nyström, verksamhetsutvecklare för organisationen Män för jämställdhet (MFJ).

I ett treårigt projekt tillsammans med Västerås kommun har organisationen MFJ precis startat projektet ”En kommun fri från våld” där man arbetar förebyggnade mot kränkningar inom skola och föreningsliv. MFJ menar att varje satsad krona på förebyggande arbete i låga åldrar är av betydelse för att minska det totala våldet i samhället. Detta eftersom man menar att våldet accelerarar på en skala både i skolan och i vuxenvärlden.

#mobbning

– Det börjar sällan med en misshandel eller våldtäkt eller mord, utan våldet börjar längre ner i skalan med sexuella kommentarer, nedlåtande blickar med mera, säger Dennis.

Projektet i Västerås, som finansieras med pengar från Allmänna arvsfonden, ska pågå i tre år. Tidigt i våras startade man upp på manligt dominerade Hahrska och Edströmska gymnasiet, där man utbildat lärare i att vara mentorer. Eftersom det ofta är svårt och det kan finnas en ovilja att identifiera sig som offer eller förövare väljer man att alltid ha ett åskådarperspektiv i utbildningen.

Som åskådare, vuxen eller barn menar Dennis att man kan göra saker både före, under och efter en händelse på våldsskalan. 

– Det kan vara att stötta den som är utsatt, prata med en vuxen, säga till sin kompis att den där kommentaren inte var schysst, eller att det faktiskt inte var okej att skicka den där bilden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#mobbning

Mer i ämnet