• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

”Det här är väldigt stort för oss”, säger Arkiv Sörmlands arkivchef Annika Bergsland om nomineringen. Foto: Cecilia Persson/SVT

Lokal arkivpärla kan prisas

Uppdaterad
Publicerad

Hos Arkiv Sörmland i Eskilstuna trängs historiskt material från länets företag och föreningar. Nu är den lokalhistoriska guldgruvan nominerad till arkivbranschens finaste pris.

– Det här känns mycket hedrande. Det är väldigt stort för oss, säger Arkiv Sörmlands arkivchef Annika Bergsland som ansvarar för arbetet med att hålla ordning på och sprida material från företag och föreningar i hela Sörmland.

Hårt arbete

Arkivet har blivit nominerat till utmärkelsen Årets Arkiv för sitt hårda arbete med att nå ut med sitt material till hela länet, bland annat genom samarbete med länsmuseet och kommunerna. Priset delas ut av bland annat Riksarkivet och fackförbundet DIK.

Förra året turnerade man runt på biblioteken i alla Sörmlands kommuner och vaskade fram historiska guldkorn från varje ort.

Mått-Johanssons dagböcker

Trots att arkivet till ytan är ganska litet, sitter man på många unika källor. Bland annat dagboksanteckningar från passbitens uppfinnare, Eskilstunasonen CE Johansson, i folkmun kallad ”Mått-Johnsson”. Hela 50 meter med material om honom och hans uppfinning har arkivet ordning på.

– Det är en helt unik skatt och fantastiskt att påminna sig om att hans uppfinning ju var helt avgörande för att Henry Ford skulle kunna börja massproducera bilar, säger Annika Bergsland.

Prisutdelning i maj

Kampen om utmärkelsen står mellan Arkiv Sörmland, Sveriges radio- och tv:s arkiv och Migrationsverket. Utdelningen sker under arkivveckan i Visby den 17 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer