Grafik: Asylprocessen på två minuter

Uppdaterad
Publicerad

Vilka får asyl i Sverige och vad betyder egentligen ordet asyl? Vi reder ut begreppen och förklarar varje steg i asylprocessen.

Asylprocessen börjar på Migrationsverket där varje person utreds individuellt. Får man ett nej kan man överklaga till Migrationsdomstolen och vid ett ytterligare nej kan man begära att få sitt fall granskat i Migrationsöverdomstolen. Detta sker dock sällan och vid två nekanden måste man lämna Sverige.

Om man däremot får asyl i Sverige är det på grund av att man är flykting, är alternativt skyddsbehövande, övrigt skyddsbehövande eller har synnerligen ömmande omständigheter.

Sörmland – nyanlända i jobb

När man får asyl tar Arbetsförmedlingen och kommunen över ansvaret för den fortsatta etableringen men på grund av den stora bostadsbristen får många bo kvar på asylboenden och kan därför inte skrivas in på Arbetsförmedlingen. Därför stannar ofta ansvaret hos Migrationsverket längre än vad som behövs.

Efter fyra år i Sverige med permanent uppehållstillstånd kan man ansöka om att bli svensk medborgare.

Se vår film som försöker förenkla det hela.

Sedan 24 november är asylprocessen förändrad. Se de nya direktiven i länken nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland – nyanlända i jobb

Mer i ämnet