Gaelan Snane från Irak och Nakonec Ayati från Afghanistan.

Asylsökande i gråt när Mälarblick läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre flyktingar kommer till Sverige och Migrationsverket har inte längre någon användning för alla sina asylboenden. I år ska fler än 180 boenden läggas ned. Åtta av dem ligger i Sörmland.

Det är nu nästan tomt på Hotell Mälarblick som slog upp sina dörrar för asylsökande för snart tre år sedan.

De flesta boende lämnade Strängnäs redan under tisdagen men några är kvar och väntar in den sista bussen som ska ta dem till andra asylboende under torsdagen.

– Det blir kaos men jag förstår också Migrationsverket som inte kan fixa ett eget boende åt oss alla, säger Azizahmad Azizi.

”Vi blev alla vänner här”

Azizahmad kommer från Afghanistan och väntar ännu på ett beslut i sin asylprocess. Just han hade tur med att hitta ett eget boende. Azizahmad får nämligen flytta hem till en familj i Strängnäs. Men de flesta andra blir flyttade till andra asylboende runtom i Sverige.

– Vi blev alla vänner här och nu ska vi skiljas. Alla har gråtit, berättar Nakonec Ayati från Afghanistan. Hon och hennes man flyttar nu till ett asylboende i Karlsborg i Västergötland.

– Jag grät jättemycket i skolan. Igår åkte alla mina kompisar härifrån och nu är jag kvar själv här, berättar 15-årige Gaelan Snane från Irak. Gaelan, hans mamma och två yngre syskon får nu flytta till Eda kommun där de ska fortsätta att vänta in ett beslut från Migrationsverket.

Fler lägger ned

Förutom Hotell Mälarblick lägger Migrationsverket ned Vandrarhemmet Brage, som också ligger i Strängnäs. Även Oxelösund, Nyköping, Flen, Eskilstuna och Gnesta får varsitt asylboende nedlagt.

SE REPORTAGE: Asylsökande lämnar Mälarblick

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.